SEPANG, 17 Ogos- “Sambutan Hari Raya pada tahun ini disambut dengan sederhana sempena Bulan Kemarahan Ummah (BKU) yang dilancarkan baru-baru ini. BKU adalah manifestasi kepada penolakan dan kebencian umat Islam terhadap kezaliman yahudi zionis kepada umat Islam di Palestin khususnya.”

Demikian, ucapan pembukaan yang disampaikan oleh Yang Dipertua ISMA cawangan Hulu Langat, Mohd Noor Azib b. Asmangisemalam.

Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) cawangan Hulu Langat dan Sepang dengan kerjasama Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) cawangan Bangi telah mengadakan Majlis Sambutan Aidilfitri di perkarangan Masjid Hishamuddin, Bandar Baru Salak Tinggi bagi memperkenalkan ISMA kepada masyarakat setempat dengan lebih dekat lagi.

“ISMA mengajak masyarakat faham ancaman yang dihadapi oleh umat Islam hari ini khususnya terdapat usaha-usaha pihak tertentu yang ingin merubah status Malaysia sebagai Negara Islam dan bangsa Melayu sebagai tonggak.” Ujar Mohd Noor Azib bagi meyakinkan kepada penduduk setempat mengenai pendirian ISMA sebagai NGO yang komited dalam menangani masalah ini.

Mohd Noor Azib juga menyatakan hasrat ISMA untuk berdaftar di Sepang sebagai salah satu cawangan baharu dengan harapan untuk lebih dekat dengan masyarakat setempat dalam membangunkan program-program Islam di kawasan Sepang.

Majlis Sambutan Aidilfitri ini dihadiri oleh kira-kira 300 orang penduduk sekitar Sepang dan Hulu Langat dengan disajikan pelbagai juadah istimewa hari raya seperti ketupat, rendang, nasi beriyani dan banyak lagi.

Nurul Hajjar

Wartawan Media ISMA

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Tentang pengarang

Leave a comment